MEDIACIÓ I CONVIVÈNCIA A L' IES LA GUINEUETA. ESPAI EDUCATIU PER COMPARTIR EXPERIÈNCIES, REFLEXIONS I BONES PRÀCTIQUES.

03 de febrer, 2008

EL CASTELL DE CARTES: EDUCACIÓ PER LA PAU


El joc " Castell de cartes", és una dinàmica proposada en els Tallers d´educació per la pau de la Fundació per la pau.
  • Es divideix el grup en 3 equips, a un d´ells, en privat se' ls explica que crearem un conflicte entre els dos equips i ells seran observadors. Anotaran tot el què passa, sense relacionar-se per res amb els grups.
  • Als altres dos equips els anomenen A i B. A l´equip A se li dóna un joc de cartes, plastilina i un drap. A l´equip B se li dóna un joc de cartes. Els dos equips han de construir un castell per defensar-se del seu enemic que és l´altre equip. Tenen vint minuts per fer el castell i l´equip que a l'últim segon tingui el castell més gran guanya. És important remarcar que el objectiu és GUANYAR! TOT S´H I VAL!. El moderador no pots intervenir per a res. En acabar el 20 minuts es para el joc, i s´inicia el debat, començant amb els apunts dels observadors i continuant amb les comentaris dels judadors dels 2 equips. Es tracta de fer l´anàlisi del conflicte que s´ha produït, aprofundir amb les seves causes i buscar realitats properes que puguin ser comparables amb el conflicte.

Aquesta dinàmica l´hem fet el 30 de gener, el dia de la Pau i la noviolència.

La dinàmica la hem realitzat en tres grups diferents, amb debats diferents.
Ha permès parlar de violència estructural i violència directa, de la noviolència i de la pau pasiva i pau activa.
L´experiència ha estat molt positiva , hem observat les diferents reaccions al adonar-se que no tenien plastílina ni drap: queixar-se, intentar aixecar el castell moltes vegades, avorrir-se i deixar-ho per impossible, buscar algun element extern que els hi permetés aixecar-lo, agafar plastílina per la força i destruir finalment el castell de l´altre equip.
Podeu veure aquest jocs en els videos.