MEDIACIÓ I CONVIVÈNCIA A L' IES LA GUINEUETA. ESPAI EDUCATIU PER COMPARTIR EXPERIÈNCIES, REFLEXIONS I BONES PRÀCTIQUES.

02 d’octubre, 2007

EXPULSADA PER PORTAR L´HIYAB


Llegeixo la següent notícia: A una escola de Girona una nena de 9 anys ha estat expulsada per portar l´Hiyab, el seu reglament intern no permet que l´alumnat porti símbols religiosos.
El departament d´Educació ha dictaminat que se ha de readmetre a la nena que va ser expulsada d´un centre escolar per portar l´hiyab.


En un post anterior vaig insertar el curt Hiyab de l´alicantí Xavi Sala a on relata la història de Fátima, una alumna española de cultura mulsumana al enfrontar-se amb la seva professora al negar-se a treure´s el vel en una classe.

És una bona ocasió per parlar de la tolerància a l´aula, de la multiculturalitat present en les nostres aules, per reflexionar en definitiva amb el nostre alumnat sobre aquesta notícia.
La convivència en els centres no es pot construir a cops de Reglaments interns ni de normatives del Departament d´Educació que reclamen la junta de directors de Girona.
La multitud de cultures presents avui dia a les nostres escoles no ens ha de fer por, la diversitat és una font de riquesa. Però si que cal pensar-hi i abordar-ho en els nostres centres.
Quin és el problema, el vel o la nostra mirada plena d´estereotips sobre les dones que porten vel?
La nostra societat està plena de prejudicis, prejudicis que cal deconstruir, l´escola és un bon escenari per fer-ho, podem facilitar la construcció de noves relacions que superin aquests prejudicis.
Educar en la tolerància és la única resposta possible per poder afavorir una veritable integració i cohesió social.

10 comentaris:

Lourdes Muñoz Santamaría ha dit...

El problema és el vel, per que és un símbol de opresió de les dones, és una norma masculina per tal que no és mostri el cos de les dones.
Si no us pdeu fe rla pregunta, per que a Iran han fent una llei més dura per obligar a les dones a seguir les estrictes normes de formes de vestir?
Les dones estan obligades per llei o condicionades per l'entorn mascliste, no he de confondre manifestacions culturals amb vulneració dels drets. Quan hi ha manifestacions que vulneran els drets humans ja no son respectables.
No hem de confondre la tolerancia a la diferència, amb tolerar les formes de discriminació, n hem de tolerar cap forme de discriminació cap a les dones de cap cultura.

kanopus06 ha dit...

Els hipòcrites pijoprogres com vosaltres, quan parleu d'integració voleu dir en realitat: substitució de la llengua, cultura i valors catalans pels dels que venen de fora.
No al vel islàmic, no a la immigració massiva i descontrolada, no a la desaparició de la llengua i cultura pròpies del país.

Anònim ha dit...

A nosotros no nos parece mal que la niña lleve el velo por que nada mas es un pañuelo en la cabeza, pero lo que no nos parece justo es que si alguien lleve una gorra a esa persona hagan quitarsela por que a fin de cuentas tapa lo mismo que el velo.
Lo que no vemos correcto es que a la niña de 9 años la hayan expulsado del centro, por que no es culpable de nada ni ella misma habra elejido llevarlo, pero aqui hay normas, pero tambien hay que respetar las religiones de cada uno.
Y que los padres digan que sino dejan llevar el velo no va al colegio. No podemos entender como unos padres prefieran eso que la educacion de su hija.

ATENTAMENTE

Alex Rivas Galeas - 4ºA
Kevin Sacristán Mascareña - 4ºA

Anònim ha dit...

Tot aixo em sembla malamet perque a una persona no se la te que discrimina per una tradicio del seu pais.

Tampoc es questió de que vingui al nostre país a crear polemiques, pero que no li deixin portar un mocador al cap ho trovo una mica "chorra". Perque sigui musumlana no tenen que donar-li un tracte "especial" ni res per el estil.
Lizeth Guayguacundo
Carles Mercader

Anònim ha dit...

La shaima fa mal a algú portant el vel ?
trobo realment injust que passi aixo.
A part, es la seva religio ningu li pot prohibir.
El cas de la gorra es molt diferent, perque no és ninguna cosa religiosa ni obligada en el seu pais.

Laia ventura vilanova 4º B

Anònim ha dit...

em sembla molt malament que li facin portar un mocador aquesta nena tan petita,pero també hem sembla bé que la seva religio sigui aixi...quan la nena tingui ús de raó que porti el que vulgui si l'agrada!!! ,,sHeiiLii[tt]a x$ maRtii[tt]aa,,

Anònim ha dit...

sHeiiiiLaaaaaaa & martaaaaa VErdUnnn MAfiiiaaa $TiiLeeee!!!

Anònim ha dit...

No es justo que a Shaima,la discriminen los profesores por llevar un velo en la cabeza,pero tampoco es justo que la dejen ir al colegio con el velo,por que a los chicos yevan gorra se las hacen quitar,ya sabemos que yevar el veloforma parte de su cultura,y se tiene que respetar pero en este caso no estamos en su pais y no formamos parte de su cultura y por eso tiene que respetar la ley del colegio ya que esta en España y no en su pais.Estubo bien que la dejasen incorporar en el colegio ya que el velo no impide su aprendisaje.ATENTAMENTE...Don Omar y don andres CAPICHIIIIIIIIIIIII..

Anònim ha dit...

jejejejejejejejeejeje....

Anònim ha dit...

En aquet cas és ens endinsem en un tema de religió i cultura. Cadascu es lliure d'escollir la religió que vol.
Les dones arabs porten aquet mocador, anomenat hiyab. I pertant es logic que la nena vulgui seguir l'exemple de la seva mare.

Nosaltres no ho veguem malment perque es un simbol de la seva religio. També volem comentar que potser el director de l'escola hagi dit aixó perque a no es descrimini ni margini a la nena , dintre de l'escola.
També quant nosaltres anem al seu pais no ens obligen a posarnos un vel, de tal forma que tampoc podem oligarlas nosaltres a que es treguin el mocador.

Andrea Sánchez
Miriam Garciolo