MEDIACIÓ I CONVIVÈNCIA A L' IES LA GUINEUETA. ESPAI EDUCATIU PER COMPARTIR EXPERIÈNCIES, REFLEXIONS I BONES PRÀCTIQUES.

17 de maig, 2007

17 de maig, dia d´Internet




Avui, 17 de maig es celebra el dia d´internet. Des del Departament D’Educació es proposa dedicar-la a difondre la Viquipèdia en català.

L´objectiu de la marató és :
Promoure l’ús d’Internet als centres educatius.
• Donar a conèixer a l’alumnat l’enciclopèdia
Viquipèdia en català.
• Difondre la dimensió col·laborativa d’aquest projecte
d’abast internacional.
• Participar-hi activament mitjançant la creació o la
millora d’articles nous.
• Ampliar la presència del Català a la xarxa, superant
els 100.000 articles a la Viquipèdia catalana dins
l'any 2007.
Podeu tenir més informació a:
http://www.xtec.cat/maratoviqui/


03 de maig, 2007

El casal d´avis de Verdú visita l´IES LA GUINEUETA


A L´ESCOLA PÚBLICA A NOU BARRIS APRENEM DE LA GENT GRAN, les àvies del Casal de Verdú visiten el nostre institut.
El 28 de febrer de 2007 es va portar a terme una Jornada unitària a tots els centres docents de Nou Barris, a iniciativa de la Xarxa 018.



  • La jornada va consistir en una xerrada per part dels àvis i àvies de l´alumnat dels col.legis i instituts de Nou Barris. A l´IES La Guineueta van venir 6 encantadores àvies:
    Victoria Calleja Pastor
    Agustina Calvo Mazo
    Joaquina Sanchez Iniesta
    Isabel Lanzas Morales
    Paquita Perez Acosta
    Luisa Ramon Garcia

La veu de l´edat, la transmissió de les vivències, la seva mirada, els seus records, les anècdotes, les dificultats, les penúries, tota una vida a Nou Barris ens van acompanyar durant el matí.
És la veu de la inmigració, inmigració dels anys 60, de milers de pobles d´Andalucia, d´Estremadura.... de diferents indrets d´Espanya.
El nostre alumnat escoltaba les seves anècdotes, com aquesta generació va arribar a Barcelona,la Barcelona dels 60, dels70, el barri que els va acollir a on no hi havia ni els serveis bàsics, com l´aigua, clavegueres, carrers asfaltats, escoles, instituts. A Nou Barris ni transport públic hi arribava - el tràmvia només fins la plaça Virrey Amat- fins el barri s´havia de pujar a peu. Tampoc tenien serveis de salut, ni zones verdes, ni bancs...
Tot el que és ara Nou Barris s´ha aconseguit per la lluita i les reivindicacions d´aquesta generació, de la gent gran inmigrada als anys 60.


Les àvies es lamentaben de com ara la gent no valora el que tenen, el que s´ha aconseguit amb tan d´esforç de tanta i tanta gent....i els bancs, els arbres es fan malbé deseguida.
Una gran lliçó d´història oral, de vida quotidiana dels anys de post-guerra en ple franquisme.
L´alumnat escoltaba amb atenció i admiració. Algunes de les seves opinions són aquestes:


Va ser una xerrada molt interessant on les persones gransens
expliquen les dificultats que tenien, com era el barri fa temps i les cosesque
tenim ara i no aprofitem. També ens van dir que cap d´elles era catalana icom
van arribar a Catalunya mitjançant els transports que hi havia abans. Aquella xerrada em va agradar molt i m´agradaria que l´any que ve es torni a repetir ( Junior Honores 1rA)

A mi em va interessar molt, ja que no sóc d´aqui i he tingut
l´oportunitat desaber com era el barri fa uns quants anys. Aquelles senyores simpàtiques vanexplicar anècdotes molt interessants. El que no em va agradar va ser quan vandir allò de quan ja era de nit els metges no venien cap al barri per por.I el que em va agradar va ser que van dir que no hi ha que discriminar a ningú per ser immigrant, perquè tos som ciutadans del món ( Julia Cordova 1rA)



Vaig aprendre molt del que van fer per millorar el barri on som ara. Mai havia pensat que unes persones havien fet tant al llarg de la seva vida, gràcies a elles ara nosaltres tenim autobusus, coses en bon estat, etc. Aquelles persones van arribar aquí, deixant-ho tot per conèixer una ciutat,formar una
família, lluitar per tenir el barri estable i tot per nosaltres, peraixò van dir que a ells els molesta quan nosaltres maltractem els bancs o elbarri, perquè ells són qui van fer possible que tinguem els bancs, el parc,l´instituts, etc..
( Zoradia Santos 1rA)


A mi m´ha semblat molt bé la xerrada d´aquestessenyoresperquè ens han explicat com era el barri anteriorment i si ensposem apensar novalorem el que tenim avui dia. I també ens vanexplicar com va ser la seva vida que per cert va ser molt dura.
( LisHernández 2on B)


Va ser interessant, que una de les àvies digués que va cuinar amb
petroli ( Christopher Rovira 2on A)


La xerrada dels avis va estar molt bé perquè ens van explicar coses sobre el seu passat i ens van dir que no havíem de discriminar ningú perquè els nostres pares
o els nostres avis van haver d´emigrar fins a un altre lloc on ells no han nascut. A mi m ha agradat perquè ens van ensenyar respecte i moltes coses interessants ( Eva Martinez 2on A)


La xerrada em va semblar molt bona i educativa, ens va ensenyar a respectar el nostre barri i a comprendre que han hagut d´esforçar-se per aconseguir el que ara tenim ( Daniel Bernes 2on A)


Com es pot sentir l´alumnat nouvingut a les nostres aules?

M´ha agradat aquesta experiència que han portat a terme del departament d´Orientació de l´IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, com es pot sentir un alumne nouvingut dins l´aula. Podeu mirar el video, parlar per si sol.